Feng Shui – funkar det?

När jag gick min utbildning för att bli inredare hade vi ett helt avsnitt som bara handlade om Feng Shui. Vi fick lära oss hur man använder en Bagua-karta, olika element, energiflöden, symboler och djur. Visst kan det kännas lite flummigt för oss här i upplysta Norden? För mig är Feng Shui mer en filosofi än en inredningsstil och det mesta bygger egentligen på sunt förnuft. Jag har därför gjort en mycket förenklad lathund som bygger på Feng Shuins grundstenar, men som känns mer greppbar och – jag lovar – absolut fungerar. Håll till godo!

 1. Rensa i röran. Oordning och för mycket saker själ energi, eller shi som det kallas inom Feng Shui.
 2. Håll rent och snyggt. Smuts och damm är också energibovar.
 3. Inred harmoniskt. Lättare sagt än gjort. Men man kan försöka tänka i former. Ställ inte möbler uppradade utmed väggarna utan försök skapa små öar, mjuka gångar, använd speglar, olika naturmaterial och ljus.
 4. Inred med färger. Grått med lite färg i ger en mer harmonisk bas än bara vitt. Försök ha en färgskala i hela huset som passar ihop.
 5. Belysning. Ha många ljuspunkter även levande ljus.
 6. Växter. Gör gott för både kropp och själ.
 7. Detaljer. Personliga ting och saker från naturen skapar trivsel. Skapa gärna stilleben, som du ändrar ibland.

Skärmavbild 2017-09-12 kl. 09.38.41

Har du en stor hall? Placera ett runt pelarbord mitt på golvet med en ljuskrona ovanför och en stor välkomnande blombukett i en pampig vas. Bild från Pinterest.

3 reaktioner till “Feng Shui – funkar det?

 1. Jag vill påstå att Feng Shui inte alls är någon inredningsstil överhuvudtaget egentligen, det är så mycket mera och så mycket djupare. Har studerat Feng Shui, autentisk feng shui, i totalt ca 4 år, och inser hur stor och komplext det kan vara. Och så otroligt spännande och lärorikt, och så mycket mera det finns i detta som västvärlden inte kanske vill ta till sig alla gånger.
  Ha en bra dag

  Gillad av 2 personer

 2. Vad härligt att läsa om inredningsutbildning som har med Feng Shui som en punkt. Jag håller med Karin om att det inte är en inredningsstil. Det är snarare en filosofi och ett sätt att leva. Bland annat är det superbra att använda dess verktyg på just våra miljöer – såväl inom-som utomhus. Jag är själv auktoriserad Feng Shui konsult och det är verkligen ett livslångt lärande av ett mycket stort ämne. Det är fler och fler företag och privatpersoner som får upp ögonen för det och använder sig av det och vi blir fler och fler konsulter. Så jag tror starkt på att den där ”flumstämpeln” är på väg att försvinna. Ha en fin dag

  Gillad av 1 person

 3. Ja, visst är det ett stort ämne och jag har bara skrapat på ytan… Det finns mycket i denna filosofi som vi alla kan ta till oss av och jag tror också att det blir mer och mer ”rumsrent” 😉 Tack snälla för era kommentarer!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s